דלקות עור, אטופיק דרמטיטיס: הסימפטומים ואיך לאבחן?

,

מהם הסימפטומים לאטופיק דרמטיטיס? האם אטופיק דרמטיטיס עלול להשפיע על הפנים? האם יש משמעות לסוג העור? איך מאבחנים אותה?

המידע המובא בכתבה זו מבוסס על המידע הכללי הרווח באתרי הרפואה והמדע בעולם, אין לראות בו כל המלצה או ייעוץ לטיפול ואין לראות בו ייעוץ או המלצה לרכישת תרופות. במידה והנך זקוק/ה  לטיפול או הכוונה פני/ה לגורם הרפואי, המקצועי המתאים.

אטופיק דרמטיטיס: הסימפטומים

למרות שהסימפטומים של האטופיק דרמטיטיס עשויים להשתנות מאדם לאדם, התסמינים הרווחים ביותר הינם יובש העור, גירוד ועור אדמומי. הגירוד הוא סימן ההיכר הבולט ביותר של המחלה. אזורי עור נגועים אופייניים כוללים את קפלי היד, אחורי הברכיים, הפנים, הידיים ופרק כף היד. לעיתים נדירות יותר מדובר בסדקים בעור שמאחורי האוזניים ובפריחות על כל חלקי הגוף.

תחושת הגירוד היא גורם חשוב כשמדובר באטופיק דרמטיטיס, משום שהגירוד והשפשוף בתגובה לה עלולים להחריף את הדלקת של העור. אנשים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס רגישים יותר לגירוי ולפיכך גם חשים יותר בצורך לגרד את העור זמן רב יותר בתגובה לגירוי. הם מפתחים את מה שמכונה מעגל ה”גירוי-גירוד”. הגירוד בעייתי במיוחד בזמן השינה, כאשר אין שליטה מודעת על רמת הגירוד, והיעדר גירויים חיצוניים נוספים רק הופך את הגירוד למורגש יותר. רבים מהמטופלים טוענים כי הגירוד מחריף בשעות הערב המוקדמות, כשהם חוזרים הביתה מהעבודה או בית הספר, וכך חשופים פחות לגירויים יומיומיים חיצוניים ולהסחות דעת המעסיקות אותם.

הדרך שבה האטופיק דרמטיטיס עשוי להשפיע על העור משתנה בהתאם לדרגת הגירוד ולתוצאותיו בדמות דלקות עוריות. חלק מהסובלים מהמחלה מפתחים עור אדום ומתקלף, כאשר המערכת החיסונית של העור נעשית פעילה מאוד. אחרים מפתחים עור עבה וגלדי כתוצאה מגירוד ושפשוף מתמיד. אחרים מפתחים קשרירים, או גבשושיות בולטות, על עורם. כאשר אלה מגורדות, הן עלולות להיפתח ולהפוך נוקשות ומודלקות.

האם אטופיק דרמטיטיס עלול להשפיע על הפנים?

כן. אטופיק דרמטיטיס יכולה להשפיע על העור שסביב העיניים, העפעפיים, הריסים והגבות. גירוד ושפשוף אזור העין עלול לגרום לעור לשנות את צורתו. יש כאלה הסובלים מאטופיק דרמטיטיס שפיתחו קפל עור נוסף תחת העיניים, הנקרא קפל אטופי. אחרים סובלים מפיגמנטציה עודפת של העפעפיים, מה שאומר שהעור באזור זה נעשה כהה כתוצאה מהדלקת או מקדחת השחת. גם הריסים והגבות עלולים להיות מושפעים מהגירוד והשפשוף ולקבל צורת טלאי עור בולטים או מחוספסים.

הפנים מושפעים בקלות אצל תינוקות המזילים ריר. עור הפנים, הבא במגע עם הריר, הופך רגיש.

האם סוג העור של הסובל מהמחלה חשוב?

כן. השוני בסוג העור של מי שסובל מאטופיק דרמטיטיס עשוי לתרום לסימפטומים של המחלה. האפידרמיס – שכבת העור העליונה – מחולק לשני חלקים: החלק הפנימי, המכיל תאים חיים התורמים ללחות העור, והחלק החיצוני, המורכב מתאים מתים יבשים. במצב נורמלי, השכבה החיצונית של העור משמשת כחיץ השומר על השכבה הפנימית מיובש ומנזק שעלול להיגרם לעור כתוצאה מגירויים ומזיהומים. כשהחיץ הזה ניזוק, או שהוא דק באופן טבעי, גורמי גירוי משפיעים ביתר עוצמה על העור.

עורו של אדם הסובל מאטופיק דרמטיטיס מאבד נוזלים במידה רבה יותר דרך השכבה האפידרמלית. התוצאה – העור הופך ליבש מאוד, מה שגורם לירידה ביכולת ההגנה שלו. בנוסף, העור הופך חשוף יותר לפגעים ולבעיות, כמו פגיעת חיידקים ודלקות עור, תולעים, הרפס סימפלקס ועוד.

שלב האבחון

אטופיק דרמטיטיס ניתנת לאבחון בקלות רבה, בהתבסס על בדיקה גופנית ובדיקה של העור על ידי רופא או דרמטולוג. בנוסף, ההיסטוריה הרפואית של המטופל ושל משפחתו מסייעת לגיבוש הדיאגנוזה.

הרופא עשוי לשאול אתכם לגבי היסטוריה קודמת של פריחות או בעיות רפואיות אחרות הכוללות קדחת השחת (אלרגיות) ואסטמה. גם אם כרגע אין בדיקות מעבדה ייחודיות שיכולות לקבוע חד-משמעית כי מדובר באטופיק דרמטיטיס, ביופסיה של העור (דגימה קטנטנה של העור הנשלחת לבדיקה מיקרוסקופית), עשויה לסייע לקביעת האבחנה הרפואית במקרים קשים יותר. בנוסף, בדיקת עור יכולה לשלול דלקות ה”מתחזות” לאטופיק דרמטיטיס.

היות שהגירוד הוא בדרך כלל הסימפטום הרווח ביותר של המחלה, בלתי אפשרי לקבוע כי כל מקרה של גירוד הוא אטופיק דרמטיטיס. גירוד עשוי להופיע גם במקרה של בעיות רפואיות רבות אחרות שאין כל קשר בינן לבין אקזמה. כל חולה חווה שילוב ייחודי של סימפטומים, ואלה – לצד חומרת המחלה – עשויים להשתנות עם הזמן. הרופא מבסס את האבחנה שלו על הסימפטומים הייחודיים לכל אדם וייתכן שיידרשו מספר ביקורים כדי לקבוע אבחנה מדויקת. חשוב כי הרופא ישלול מחלות ובעיות עור אחרות הגורמות לגירוי העור. במקרים מסוימים רופא המשפחה או רופא הילדים עשוי להפנות את המטופל לדרמטולוג או לאלרגולוג (מומחה לאלרגיות) לצורך הערכה נוספת.

כלי אבחון

כלי אבחון יעיל הוא ההיסטוריה הרפואית של המטופל – זו עשויה לספק לרופא שפע פרטים חשובים באשר לגורמים אפשריים של הבעיה. הרופא עשוי לשאול אודות ההיסטוריה המשפחתית של מחלות אלרגיות, האם המטופל סבל ממחלות כמו קדחת השחת או אסטמה, חשיפה לגורמי גירוי, הפרעות שינה, מזון שעלול להיות קשור לפריחות העור, טיפולים קודמים הנוגעים לסימפטומים הקשורים לעור, שימוש בסטרואידים, והשפעת הסימפטומים על הלימודים, העבודה וחיי החברה. לעיתים, יש צורך לבצע ביופסיה של העור, או בדיקת טלאי כדי לקבוע האם המערכת החיסונית של העור מגיבה באופן חריג על כימיקלים או חומרים משמרים מסוימים המצויים במשחות לעור. אבחון ראשוני של אטופיק דרמטיטיס מתבצע אם המטופל סובל משלושה מאפיינים ויותר בכל אחת משתי הקטגוריות.

מבחני גירוד/דקירה של העור (בעזרת מחט המכילה כמות קטנה של אלרגן – חומר גורם גירוי) ובדיקות דם לאיתור אלרגנים העוברים דרך האוויר אינם יעילים באבחון אטופיק דרמטיטיס, עם זאת, הם יכולים לסייע לרופא לשלול או לאשר אלרגנים מסוימים שעלולים להיות חשובים לצורך האבחון. תוצאות שליליות של מבחני העור הינן אמינות ועשויות לסייע לשלול את האפשרות שמרכיבים מסוימים גורמים להופעת בעיות העור אצל המטופל. מכל מקום, תוצאות חיובית של בדיקות העור אצל אנשים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס הינן קשות לניתוח ולעיתים קרובות לא מדויקות. במקרים מסוימים כשסוג הדרמטיטיס אינו ברור, בדיקות דם המודדות את כמות האיאוזינופילים (סוג תאי דם לבנים), או IQE (נוגדן שהרמות שלו גבוהות בדרך כלל במקרה של אטופיק דרמטיטיס) – הינן חשובות לקביעת האבחנה.

סובלים מאטופיק דרמטיטיס? לאיתור קוסמטיקאית ג’רנטיק אשר תעזור לכם ללא כאב וטיפולים פולשניים, עם תוצאות מוכחות – לחצו כאן!

למידע נוסף על אטופיק דרמטיטיס לחצו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *