איזה טיפולים רפואיים וקוסמטיים קיימים בכל הנוגע לקמטים?
סובלת מקמטים? מעוניינת להיפטר מהם? ריכזנו עבורך מספר שיטות לטיפול בקמטים, קוסמטיות ורפואיות.
ישנן מספר טכניקות רפואיות (תרופות נקודתיות וקרמים) וקוסמטיות להפחתת קמטים. אלה כוללות הן שיטות רפואיות והן ניתוחיות:
שיטות רפואיות
- חומצת ויטמין A (טרטינואין, רטין-A, רנובה). מרכיבים אלה, הניתנים במרשם, רשמו את אחוזי ההצלחה הגדולים ביותר במחקרים שונים בכל הנוגע לטיפול בעור מזדקן ובקמטוטים (קמטים עדינים). בקרמים המכילים טרטינואין יש להשתמש לאורך זמן. הם עלולים לגרום לאדמומיות העור ולפילינג בשלבים הראשונים של הטיפול, אבל ניתן להפחית את חוסר הנוחות על ידי דילול הריכוז של הקרם, או שימוש בכמות קטנה יותר עד שהעור יתרגל אליו.
- חומצות אלפא-הידרוקסיות: אלה מכונות גם “חומצות פירות” וכוללות חומצה גליקולית ולאקטית. תכשירים המכילים את חומצת הפירות הזו הם בטוחים וגורמים לא יותר מאשר גירוי זמני ולא חזק. עם זאת, גם היכולת שלהם לשפר משמעותית את מצב הקמטים קטנה למדי.
- נוגדי חמצון: אלה כוללים תכשירים שמכילים את הוויטמינים A, C ו-E, לצד בטה-קרוטן. קרמים אלה עשויים לספק גם מידה מסוימת של הגנה מפני השמש, והם עשויים לסייע במידה מסוימת לקמטים.
- חומרי לחלוח רגילים: קרמים שאינם מכילים אף אחד מהמרכיבים הנ”ל יכולים לגרום לקמטים להיראות באופן זמני פחות חזקים (טשטוש הקמטים). אבל כאמור – באורח זמני בלבד.
טיפולים קוסמטיים למניעת קמטים
- פילינג (קילוף עור) חומצה גליקולית: גלולות אלה יכולות להועיל רק במעט במקרה של קמטוטים.
- קילוף עמוק יותר: הפילינג הזה נעשה באמצעות מרכיבים כמו חומצה סליצילית וחומצה טריכלורואצטיק החודרים מעט יותר עמוק לעור. הפילינג הזה יעיל יותר לריכוך קמטוטים. הבעיה – ככל שהוא עמוק יותר, כך גם גדל הסיכון לתופעות לוואי, כמו שינויי צבע ארוכי-טווח והצטלקות העור. הטיפול לא דורש הרדמה. תרופת הרגעה עשויה להקל על חוסר נוחות קצר-טווח אך אינטנסיבי.
- מיקרודרמברציה (הסרת תאי העור המתים): שיטה זו נעשית על ידי פילינג של השכבה החיצונית של העור, זו של תאי העור המתים, באמצעות טיפול דמוי “שיוף בהתזת חול” באמצעות מכונה המכילה סיליקה (דו תחמוצת הצורן) או גבישי אלומיניום. מכוני יופי רבים מציעים שיטה זו, בדרך כלל בחבילה של שישה-שבעה טיפולים. השיטה אינה משנה את אנטומיית העור, למרות שהיא עשויה לתת לכן תחושת רכות של עור הפנים. מוצרים קוסמטיים המשווקים כטיפולי “מיקרודרמברציה ביתית” אינם אלא חומרי קילוף עדינים, לא מזיקים, אבל גם לא נראה שיצליחו לחסל את קמטיכן.
- דרמברציה: הסרת צלקות ושומות בעזרת גירוד העור. כאן מדובר בתהליך ניתוחי לכל דבר, שמבוצע לעיתים בהרדמה כללית. הרופא משתמש במכשיר רוטט בעזרתו הוא משייף את פני העור. הטיפול עשוי להביא לתוצאות נפלאות, כמובן – מותנה ביכולתו המקצועית של הרופא. בידיים הלא נכונות הוא עלול לגרום לתופעות לוואי כגון הצטלקות ושינויים קבועים בגון העור.
- טיפול לייזר: כשהיא משתמשת בדו-תחמוצת הפחמן ובארביום (יסוד כימי מתכתי), הרופאים יכולים להשיג תוצאות הדומות לאלה שמושגות בשיטת הדרמברציה, ברמת מהימנות ודיוק גבוהה יותר. מכשיר הלייזר מועבר מספר פעמים על פני האזור המטופל עד שהקילוף מגיע למרכז הדרמיס – שכבת העור השנייה. הדבר מעורר את יצור הקולגן – דבר שגורם למתיחת עור מדולדל ולהחלקת הקמטים. יש רופאים המציעים טיפול זה כשהמטופל נשאר ער במהלך הטיפול ומקבל תרופות הרגעה כדי להקל על הכאב הקל. תרופות ההרגעה משולבות במשחות הרדמה מקומיות, ובזריקות של חומרי הרדמה מקומיים. ייתכן שיהיה צורך לחזור על הטיפול כדי למקסם את התוצאות. לעור נדרש זמן החלמה ארוך (נע בין שבועות לחודשים). בנוסף, טיפול זה, בדומה לדרמברציה, עלול לגרום לשינוי קבוע בגון העור ולהצטלקויות.
- לייזר – הרמת עור נקודתית: טיפולי הלייזר המתקדמים אינם מטפלים בכל שטח העור, אלא בנקודות בעייתיות בעור שסביבן יש עור במצב טוב. ההחלמה במקרים אלה מהירה הרבה יותר, עם תקופת השבתה קצרה בהרבה. נדרשים מספר טיפולים בשיטה זו כדי להשיג את התוצאה המרבית.
- לייזר ללא פילינג: שיטות טיפול מתקדמות אחרות בלייזר מעוררות את ייצור הקולגן תחת העור בלי לבצע פילינג או פגיעה באפידרמיס (שכבת העור החיצונית). מחקרים וניסויים מעבדתיים הוכיחו כי שיטה זו עשויה לשפר קמטים, אם כי לא באותה רמה של טיפול לייזר רגיל. ייתכן שיידרשו מספר טיפולים כדי להשיג את התוצאה המקווה. טיפולים אלה כמעט שאינם מכאיבים ואינם גורמים לאדמומיות, ומשום כך גם תהליך ההחלמה קצר יותר וההפרעה למטופל קטנה יותר.
- חימום בגלי רדיו: שיטה נוספת להצערת עור הפנים בדרך שאינה חודרנית היא באמצעות חימום תאי העור באמצעות גלי רדיו ואור. שיטה זו מצויה עדיין בשלבי פיתוח, אבל התוצאות שהושגו עד כה מראות כי היא בטוחה ועשויה לשפר את מראה העור לתקופה ארוכה., אם כי לא באותה מידה כמו טכניקות ניתוחיות כמו מתיחת פנים.
- ניתוחים פלסטיים: כוללים מתיחת פנים, מתיחת עפעפיים וכיוצ”ב – אלה עשויים להיות יעילים מאוד לחלק מהמטופלים.
- בוטוקס: הזרקת בוטולינום טוקסין, “רעל השריר”, עלולה לגרום לשיתוק בשרירים המייצרים את קמטים של הבעה (על המצח, סביב העיניים והאף) וכן קמטוטים שסביב אזורים אלה. השיפור מחזיק מעמד מספר חודשים, ויש לחזור על הטיפול כדי לשמר את התוצאות. אם הוא מוזרק בצורה הנכונה, הבוטוקס בטוח למדי: הרעלן אינו מתפשט בגוף ולפיכך אינו גורם לנזק במקומות אחרים.
- חומרי מילוי: אלה מוזרקים לעור כדי למלא את תוכנו ולהשטיח קמטוטים וקמטים. במשך זמן רב חומר המילוי הפופולרי ביותר היה הקולגן, שתוצאותיו מחזיקות מעמד חודשים אחדים בלבד. לאחרונה רווח השימוש בחומרי מילוי אחרים, כמו החומצה ההיאלורונית וסידן הידרוקסילאפטיט. השפעתם של אלה נמשכת שישה-תשעה חודשים, ואפילו יותר.
ויש כמובן את שיטת ג’רנטיק, המבוססת על הסלולותראפיה – הזנת העור והשלמת חוסרים חיוניים לגוף – את מוזמנת ללמוד על המוצרים שמתאים לטיפול בקמטים.
אם את שוקלת לעבור אחד מהטיפולים הקוסמטיים הנ”ל, היוועצי קודם עם רופאים בעלי ניסיון באחד או ביותר מהתחומים הללו. על המטופל לדעת מהם הסיכונים והתועלות שבכל טיפול.
השאירו תגובה
Want to join the discussion?Feel free to contribute!