טיפול נגד אקנה: בנזויל פרוקסייד, אנטיביוטיקה, ועוד

,

איך מטפלים בפצעונים? משחות, אנטיביוטיקה ויתר הפתרונות נגד אקנה בכל גיל.

טיפול נגד אקנה: בנזויל פרוקסייד, אנטיביוטיקה, בנזויל פרוקסייד

 

המידע המובא בכתבה זו מבוסס על המידע הכללי הרווח באתרי הרפואה והמדע בעולם, אין לראות בו כל המלצה או ייעוץ לטיפול ואין לראות בו ייעוץ או המלצה לרכישת תרופות. במידה והנך זקוק/ה  לטיפול או הכוונה פני/ה לגורם הרפואי, המקצועי המתאים. 

 

בנזויל פרוקסייד – מה זה?

הבנזויל פרוקסייד הוא אחד המרכיבים הרווחים ביותר של טיפול נגד אקנה ויכול להיות יעיל מאוד בטיפול במקרים מתונים של אקנה לא מודלק. הוא בטוח לילדים כמו גם למבוגרים, ויכול להינתן לצד טיפולים מקומיים או אורליים (דרך הפה) אחרים.

 

בנזויל פרוקסייד – איך זה עובד?

הבנזויל פרוקסייד עובד על ידי השמדת ה-P. acne, החיידק שגורמת לאקנה. הוא עובד כחומר אנטיספטי (מחטא) וכגורם מחמצן המפחית את מספר הקומדונים, או הנקבוביות הסתומות. לעיתים יידרשו שבועיים-שלושה לפני שתבחינו בשיפור המצב.

שימו לב: בעוד שהבנזויל פרוקסייד מחסל חיידקי P. acne, הוא אינו מעורר את עמידות המערכת החיסונית הטבעית של הגוף בפני החיידק. כך שגם לאחר שפצעיכם מתחילים להיעלם, עליכם להמשיך בטיפול באזורים המועדים לפורענות על עורכם. מדוע? הטיפול הורג את החיידק, אבל לא משפיע על יצור החלב או על הקצב שבו תאי העור היבש שלכם מתחלפים. אם תפסיקו את השימוש בתכשיר – החיידק, וגם האקנה שלכם, יחזרו.

 

בנזויל פרוקסייד – איפה משיגים אותו?

הבנזויל פרוקסייד מיוצר במגוון צורות – ג’ל, קרם, תחליב ונוזל ניקוי שאינם דורשים מרשם רופא, בריכוזים של 2.5%, 5% ו-10%. הוא ניתן גם כתרופת מרשם מסוגים שונים. קראו היטב את התוויות לפני שאתם מתחילים בשימוש.

 

בנזויל פרוקסייד – תופעות לוואי

יובש: תופעת הלוואי הרווחת ביותר, מופיעה בדרך כלל בצורה קלה. אם אתם רואים את קילוף העור, מרחו עליו קרם לחות נטול שמן.

שימו לב: אם אתם סובלים מיובש, גירוי, או דרמטיטיס (סוג של פריחה ואדמומיות) על העור, ואתם משתמשים בתמיסות בריכוז 5 או 10 אחוזים – כדאי שתאפשרו לעורכם להירגע לזמן-מה – ואז נסו טיפול בתמיסה מרוכזת פחות.

 

גירוי: אם אתם חשים גירוי קל על עורכם, נסו להפחית את תדירות השימוש בתכשיר. אם הגירוי חזק ונמשך לאורך זמן גם בשימוש לא תדיר בתכשיר – הפסיקו את השימוש בו.

 

דרמטיטיס: התופעה – המתבטאת ביובש, אדמומיות ועור מגורה, לעיתים בצורת עקיצות – עשויה להיות תוצא של גירוי או אלרגיה. במקרה זה הפסיקו מיד את השימוש בתכשיר ועברו לטיפול נקודתי במשחה המכילה סטרואידים, כמו קרם הידרוקורטיזון.

 

אלרגיה: 1-2 אחוזים מהאוכלוסייה מדווחים על תגובה אלרגית חלשה לשימוש בבנזויל פרוקסייד. הדבר מתבטא בדרך כלל בגירוד ואדמומיות על העור.

 

הבהרת בגדים: בנזויל פרוקסייד עלול לגרום לכתמים לבנים של בגדים ובדים. הקפידו שעורכם יהיה יבש לגמרי לפני שאתם נוגעים בבגד.

 

אנטיביוטיקה

לאלה מכם שסובלים מאקנה בינונית עד חזקה ממליצים הרופאים על טיפול נגד אקנה בשילוב של תרופות נקודתיות ואנטיביוטיקה הנלקחת דרך הפה. התרופות הרווחות ביותר לטיפול אוראלי באקנה הן טטרציקלין, מינוצילקין, דוקסיציקלין ואריתרומיצין.

 

אנטיביוטיקה לאקנה – איך היא עובדת

בדומה לבנזויל פרוקסייד, האנטיביוטיקה מטפלת בהופעת הפצעונים על ידי ריסון החיידק הגורם לאקנה – ה-P. acne – על ידי הגוף ומפחיתה את הדלקת. תהליך זה עשוי לארוך מספר שבועות או אף חודשים, כך שכדאי להתאזר בסבלנות. וזכרו – אינכם נרפאים רק משום שהפצעונים נעלמו. התרופות הן שעושות את העבודה – כך שאם תפסיקו ליטול אותן, סביר להניח כי האקנה ישוב. באותו אופן, הגדלת מינון התרופות לא יעלים את הפצעים במהירות גדולה יותר. שימוש באנטיביוטיקה מקומית בתדירות גבוהה יותר מהרשום במרשם עלול לגרום דווקא לגירוי גדול יותר של זקיקי השערות ולסתימתם, מה שיגרום להאטת זמן הריפוי. בנוסף, אתם עלולים לסבול מתופעות לוואי שונות.

 

אנטיביוטיקה לאקנה – היכן להשיג אותה

אם אתם סובלים מאקנה בינוני עד חריף, התייעצו בדרמטולוג שלכם כדי לדעת מה אפשרויות הטיפול העומדות בפניכם. לאחר שהתחלתם להתחיל טיפול נגד אקנה, תנו לו זמן כדי שיעבוד. עדכנו את הרופא במצבכם כך שהוא יוכל לשנות את הטיפול במידת הצורך. ושוב – אל תפסיקו את השימוש בתרופות לאחר שמצב עורכם השתפר – הניחו לרופא להחליט על כך.

 

אנטיביוטיקה לאקנה – תופעות לוואי רווחות

תיתכן רגישות לאור (וסיכון גדול יותר להישרף בשמש), קיבה עצבנית, סחרחורות, חרלת (בעיית עור מסוימת), סימפטומים דמויי זאבת ושינוי צבע העור -אלה תופעות הלוואי הידועות במקרים קיצוניים של נטילת אנטיביוטיקה לאקנה. יש נשים שדיווחו על שכיחות גדולה יותר הפרשות וגינליות דלקתיות – תופעה בה ניתן לטפל בעזרת תרופות נגד פטריות הנמכרות ללא מרשם או עם מרשם רופא. טטרציקלין אינה ניתנת לנשים בהריון, או לילדים מתחת לגיל 12, משום שהיא עלולה להכתים את השיניים. ולבסוף (גם אם הכי פחות שכיחה), היות שדוקסיציקלין ניתנת גם כטיפול למחלת הליים (Lyme) – מחלה בקטריאלית המועברת באמצעות קרציות – יש אפשרות תיאורטית שהמטופל הנוטל תרופה זו במשך תקופה ארוכה יפתח עמידות ולא יכול להילחם בליים.

 

טרטינואין (רטין A)

טרטינואין – מה זה?

הטרטינואין (או כפי שהוא ידוע גם כרטין A) ניתן לטיפול מקומי במקרה של אקנה וולגריס (האקנה הרגיל). הביטחון והיעילות של שימוש ארוך-טווח במוצר זה במקרים של בעיות אחרות לא בוססו עדיין במחקרים מספיקים. בנוסף לרטין-A, טרטינואין יכול להימכר גם בשמות אחרים – שאלו את הרופא שלכם.

 

טרטינואין – איך משיגים אותו? הטרטינואין הוא תרופת מרשם.

 

איזוטרטינואין (אקוטן – Accutane)

איזוטרטינואין – מה זה?

אקוטן גם הוא משמש בתור טיפול נגד אקנה. אקוטן הוא רטינואיד שכאשר ניתן בריכוז של 0.5-1 מ”ג/ק”ג/ליום מדכא את פעולת בלוטות החלב ואת התקרנות תאי העור. שיפור רפואי באקנה של הקשריות נוצר עקב ירידת בהפרשת החלב. גם תרופה זו נמכרת בשמות שונים.

 

איזוטרטינואין – איך להשיג אותו? תרופת מרשם.

 

לאיתור מוצרים לטיפול באקנה לחצו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *